Mistrzowie Krajowi Konkursu AGROLIGA z  terenu woj. łódzkiego


 

Ø      Prestiżowy tytuł Mistrz Krajowy Agroligi 2004 w kategorii Firmy zdobyli państwo Teresa i Jerzy Piórkowscy, zam. w Woli Cyrusowej 21,  95-061 Dmosin, tel. (046) 874-60-01, powiat brzeziński

Ø      Tytuł Krajowego Mistrza Agroligi 2001 w kategorii gospodarstwa indywidualne zdobyli państwo Agata i Grzegorz Krasoń,  zam. w Piaskach 32 a, 97-371 Wola Krzysztoporska, powiat piotrkowski, tel. (044) 7325995.

Ø      W 2000 roku tryumfy święcili pp. Eleonora i Janusz Kapusta, których gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję roślinną – warzyw, zbóż i rzepaku.

Ø      W roku 1999  – laureatami zostali pp. Teresa i Jan Kubiakowie z Sulmowa, których gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego rasy HF oraz towarowej produkcji mleka.

Ø      W roku 1998 triumfowali pp. Ewa i Janusz Linka z Szadku, którzy prowadzą gospodarstwo trzodziarskie.

 

 

Ubojnia Drobiu Piórkowscy z siedzibą w Woli Cyrusowej powstała w październiku 1996 roku. Jej produkcja pokrywa około 2,5 % zapotrzebowania rynku polskiego na mięso drobiowe. Przedsiębiorstwo jest zarządzane przez jego właścicieli Teresę i Jerzego Piórkowskich. Państwo Piórkowscy są profesjonalistami - posiadają wieloletnie doświadczenie handlowe związane z prowadzoną działalnością rolniczo – hodowlaną. Ich działalność w gospodarstwie zmieniła się w działalność gospodarczą na skalę krajową.

Firma zajmuje się skupem, ubojem i sprzedażą detaliczną oraz hurtową drobiu. Rynki zbytu to własne hurtownie (Wola Cyrusowa 21, Łódź ul. Zjazdowa, Zgierz, ul. Łagiewnicka 36) i sklepy (sieć 10 własnych sklepów). Magazyn główny zaopatruje w świeże mięso drobiowe 180 kontrahentów zlokalizowanych na terenie całego kraju. Prowadzone są rozmowy z firmami z Niemiec i Francji oraz Europy Wschodniej (głównie z Ukrainy i Litwy) w celu ekspansji tych rynków zbytu.

Obecna produkcja to ubój 3 – 5 tys. kur i brojlerów na godzinę. Surowiec jest pozyskiwany w ramach podpisanych umów długoterminowych z 80 dostawcami podstawowymi kurczaka żywego. Aktualnie w Ubojni znalazło zatrudnienie 70 osób – jest to największy pracodawca na terenie gminy Dmosin.

Działalność gospodarcza rozwija się bardzo dynamicznie, czego dowodem jest wybudowanie nowego obiektu gwarantującego nowoczesny i spełniający wymagania Unii Europejskiej proces uboju drobiu. W uroczystości oddania obiektu do użytku uczestniczył m.in. urzędujący Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Olejniczak.

Ubojnia wdraża system HACCP oraz pracuje nad uzyskaniem Certyfikatu ISO 9000. Obecnie jest to najnowocześniejszy zakład tego typu w regionie łódzkim, jak również jeden z najlepszych w skali kraju. Zdolność ubojowa przewidywana jest na 6 tys. sztuk na godzinę.

Ubojnia jest koordynatorem produkcji drobiu w makroregionie łódzkim. Koordynacja ta polega na zaopatrywaniu współpracujących hodowców drobiu i wylęgarni piskląt w wysokiej jakości pasze, produkowane w firmie.

  

Agata i Grzegorz Krasoniowie prowadzą Specjalistyczne Gospodarstwo Ogrodnicze, jedno z największych i najlepszych tej branży w kraju. Powstało i rozwinęło się w imponujący sposób,  właściciele to młodzi ludzie, pracowici, otwarci na wszelkie nowości, nie bojący się podjąć ryzyka, świetni fachowcy.

W gospodarstwie prowadzona jest produkcja rozsady warzyw do uprawy pod osłonami: pomidora, papryki, ogórka oraz warzyw gruntowych: kapusty, kalafiora, brokuła, pora, selera i sałaty. W produkcji wykorzystywane są najnowsze osiągnięcia technologiczne i naukowe Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach i wszystkie nowości firm nasiennych polskich i zagranicznych.

Właściciele gospodarstwa kładą duży nacisk na jakość i zdrowotność produkowanej rozsady. Są wysokiej klasy fachowcami w tej dziedzinie. Dzięki temu mają od lat stałych odbiorców. Produkują pod konkretne zamówienia, co roku większe. Odbiorcami rozsad są indywidualni producenci z kraju oraz przetwórnie i chłodnie, zamawiające rozsadę dla swoich producentów. Po zakończonej produkcji rozsady cała powierzchnia szklarni przeznaczona jest pod jesienną uprawę pomidora i ogórka.

Cała produkcja prowadzona jest w doskonale wyposażonej, nowoczesnej szklarni o powierzchni 1 ha, powiększonej z końcem ubiegłego roku o 0,65 ha. Atmosfera w szklarni jest kontrolowana i sterowana komputerowo. Podlewanie roślin odbywa się poprzez bardzo nowoczesny system nawadniania, powiązany z nawożeniem i ochroną roślin również poprzez odpowiedni system komputerowy. W sezonie zimowym rozsada warzyw jest doświetlana. Rozsada warzyw gruntowych jest hartowana na specjalnie wydzielonej powierzchni z automatycznym systemem nawadniania.

Rozsadę produkowaną w gospodarstwie cechuje najwyższa jakość. Część sadzonek pomidora, aby zwiększyć ich odporność na patogeny glebowe, produkuje się japońską metodą szczepienia na podkładce, która wymaga bardzo dużej precyzji. Państwo Krasoniowie jako jedyni w kraju prowadzą towarową produkcję rozsady pomidora szczepionego tą metodą. Produkcja rozsady jest w pełni zmechanizowana. Napełnianie tac podłożem i wysiew nasion odbywa się przez norweską, automatyczną linię do wysiewu nasion. Do produkcji sałaty w kostce torfowej służy zakupiona niedawno automatyczna linia Viser.  

Szklarnia posiada system ogrzewania skorelowany elektronicznie z własną stacją meteorologiczną. W celu zmniejszenia kosztów energii na całej powierzchni szklarni zamontowano kurtyny energooszczędne.  Woda do podlewania znajduje się w specjalnych basenach, gdzie jest oczyszczana i podgrzewana do odpowiedniej temperatury. Obiekt posiada własny agregat prądotwórczy.

 

Eleonora i Janusz Kapustowie - zdobywcy tytułu Mistrz Krajowy Agroliga 2000

99-311 Bedlno 25, tel. (024) 2821483

Państwo Eleonora i Janusz Kapustowie są właścicielami gospodarstwa rolnego o powierzchni 100 ha gruntów rolnych. Gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję roślinną – uprawa warzyw, zbóż i rzepaku.

Warzywa – to głównie fasola szparagowa – 25 ha, pory – 18 ha cebula – 5 ha, kalarepa – 4 ha, selery – 2 ha, brokuły – 4 ha i zboża  - pszenica i jęczmień ok. 45 ha. Plony uzyskiwane w gospodarstwie: fasola ok. 100 dt/ha, pory – 300 400 dt/ha, cebula – 400 dt/ha, kalarepa – pow. 700 dt/ha. Średnio nawożenie w gospodarstwie wynosi: N – 150 kg, P2O5 – 80 kg, K2O 200 - 250 kg/ha.

Gospodarstwo wyposażone jest w 2 przechowalnie warzyw o pojemności 300  ton, 2 silosy zbożowe o pojemności po 100 ton i 4 silosy w stodole – po 25 ton. Posiada linię do mycia  i sortowania pora. Wyposażone jest w specjalistyczne maszyny: do siewu – siewnik specjalistyczny do siewu fasoli i drobnonasiennych, kombajn do zbioru fasoli i pora, kombajn zbożowy, deszczownię. Warzywa sprzedawane są na rynek krajowy i zagraniczny – głównie Holandia – do sprzedaży bezpośredniej i do przetwórstwa.

Gospodarstwo  współpracuje z IHAR Strzelce w zakresie produkcji zbóż nasiennych – pszenica, żyto i jęczmień oraz z firmą nasienną Nunhens, z którą to już 3-krotnie w gospodarstwie zorganizowane były Krajowe Dni Pora.

Konkurs AGROLIGA nie udał by się bez zaangażowania sponsorów

Szczegółowe informacje:

http://www.e-odchudzanie.com.pl/slim-butter-opinie.html

http://www.e-odchudzanie.com.pl/mlody-zielony-jeczmien.html

 

 

 

Teresa i Jan Kubiakowie – zdobywcy tytułu Mistrz Krajowy Agroliga 99

Sulmów, 98-215 Goszczanów, tel.(043) 8297086

         Państwo Teresa i Jan Kubiakowie prowadzą gospodarstwo od 1979 roku. Zaczynali od 12 ha gruntów rolnych oraz 8 krów mlecznych. Dziś powierzchnia gospodarstwa wynosi 90 ha, w tym gruntów własnych 65 ha. Na gruntach tych uprawiają pszenicę, żyto, mieszanki zbożowe, trawy na sianokiszonkę, kukurydzę.

Gospodarstwo wyspecjalizowane jest w hodowli bydła i produkcji mleka. Obecnie w gospodarstwie jest 106 krów mlecznych i 65 sztuk jałówek hodowlanych rasy cb z ponad 90% dolewem rasy HF. Gospodarstwo współpracuje w zakresie rozrodu z Mazowieckim Centrum Hodowli i Rozrodu w Łowiczu i korzysta z dorobku światowej genetyki. Obora jest pod pełną kontrolą użytkowości mlecznej Krajowego Centrum Hodowli Bydła Oddział w Łodzi.

Rozwój i remont stada podstawowego bydła prowadzony jest w oparciu o własną hodowlę i w części o zakup jałówek hodowlanych.

Średnia wydajność krów wynosi  8077 litrów mleka o przeciętnej zawartości tłuszczu 4,17% i białka 3,44%.

Od listopada 2001 roku chów bydła mlecznego prowadzony jest w nowo wybudowanej wolno stanowiskowej oborze, wyposażonej w 14-stanowiskową halę udojową typu "rybia ość". Zadawanie pasz objętościowych i treściwych odbywa się przy użyciu wozu paszowego.

Budynek zapewnia docelową obsadę bydła na 165 SD

 

 

 

 

Ewa i Janusz Linka - zdobywcy tytułu Mistrz Krajowy Agroliga 98

98-240 Szadek ul. Glinianki 6A, tel. (043) 821-53-52

Gospodarstwo rolne o powierzchni 100 ha, w tym 62 ha dzierżawy. Głównym kierunkiem produkcji jest zarodowa hodowla trzody chlewnej(cykl zamknięty) rasy wbp i pbz. Stado podstawowe liczy obecnie 200 loch i 12 knurów. Średnio w roku od jednej lochy uzyskuje się 2,3 miotu oraz 12 szt. odchowanych prosiąt w miocie.

W celu poprawy mięsności oraz tempa wzrostu żywca wieprzowego gospodarstwo prowadzi ulepszanie ras krajowych pbz i wbp importami sprowadzonymi ze Szwecji, Danii, Finlandii, Anglii,Kanady.

W ubiegłym roku gospodarstwo wyprodukowało 1200 sztuk wysokiej jakości loszek hodowlanych oraz 400 knurków hodowlanych, które zostały sprzedane w klasie S oraz w klasie I.

O jakości materiału hodowlanego świadczą liczne nagrody, wyróżnienia i osiągnięcia:

- Nagroda Gospodarcza Prezydenta RP w 1999 r.

- Zdobywcy tytułu "Mistrz Krajowy Agroliga 98"

- Laureaci konkursu "Rolnik Farmer Roku 1998"

- Championaty za loszki i knury na Krajowych  i Regionalnych Wystawach Zwierząt Hodowlanych w  Poznaniu ( Polagra ) i  Bratoszewicach .