Dz.U. z 2004 r. Nr 97, poz. 964

                                        
                                        
                                        
                                        
                                   U S T A W A
                           z dnia 16 kwietnia 2004 r.
                                        
        o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych[1]
                                        
                                        
                                     Art. 1.
Ustawa reguluje zasady i tryb:
   1) ustalania wielkości nadmiernych zapasów:
     a) produktów rolnych określonych w rozporządzeniu Komisji nr 1972/03/WE z
       dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków przejściowych przyjętych w
       odniesieniu do handlu produktami rolnymi ze względu na przystąpienie
       Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski,
       Słowenii i Słowacji (Dz.Urz. WE L 293 z 11.11.2003 r., z późn. zm.),
       zwanych dalej "produktami rolnymi",
     b) cukru, izoglukozy, fruktozy oraz cukru lub jego ekwiwalentu zawartego w
       produktach przetworzonych, będących rezultatem przetworzenia produktów
       rolnych określonych w rozporządzeniu Komisji nr 60/04/WE z dnia 14
       stycznia 2004 r. ustanawiającym środki przejściowe w sektorze cukru w
       następstwie przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy,
       Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji (Dz.Urz. WE L 9 z
       15.01.2004 r.), zwanych dalej "produktami cukrowymi";
   2) ustalania i wnoszenia opłat od nadmiernych zapasów produktów rolnych oraz
     za niewyeliminowanie z obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej nadmiernych
     zapasów produktów cukrowych.

                                     Art. 2.
1. Przez zapasy:
   1)  produktów rolnych - rozumie się każdą ilość tych produktów;
   2) produktów cukrowych - rozumie się każdą ilość cukru, izoglukozy, fruktozy
     oraz cukru lub jego ekwiwalentu zawartego w produktach przetworzonych:
     a)  nabytych,
     b)  wytworzonych lub przetworzonych - przeznaczonych do sprzedaży.
2. Przez średni stan zapasów rozumie się stan zapasów poszczególnych produktów
  rolnych u danego podmiotu, będący średnią stanów zapasów z dnia 1 maja 2001
  r., 1 maja 2002 r. i 1 maja 2003 r.; w przypadku gdy podmiot, o którym mowa w
  art. 3 ust. 1, rozpoczął prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie
  produkcji, przetwórstwa lub obrotu produktami rolnymi:
   1) po dniu 1 maja 2001 r. - za średni stan zapasów produktów rolnych u
     danego podmiotu uznaje się zapas tych produktów będący średnią stanów
     zapasów z dnia 1 maja w latach 2002 i 2003;
   2) po dniu 1 maja 2002 r. - za średni stan zapasów produktów rolnych u
   danego podmiotu uznaje się zapas tych produktów z dnia 1 maja 2003 r.;
   3) po dniu 1 maja 2003 r. - za średni stan zapasów produktów rolnych u
     danego podmiotu uznaje się zapas tych produktów będący średnią stanów
     zapasów tego podmiotu z pierwszych dni każdego miesiąca w okresie od dnia,
     w którym rozpoczął działalność, do dnia 1 maja 2004 r.;
   4) po dniu 1 kwietnia 2004 r. - uznaje się, że średni stan zapasów wynosi
     zero.
   
                                     Art. 3.
1. Jeżeli stan zapasów produktów rolnych w dniu 1 maja 2004 r. przewyższał
  wielkości określone w załączniku, właściciele lub samoistni posiadacze
  zapasów tych produktów składają, w terminie do dnia 31 lipca  2004 r., do
  dyrektora oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego, zwanej dalej "Agencją",
  właściwego ze względu na ich siedzibę albo miejsce zamieszkania, pisemne
  informacje dotyczące:
   1) średniego stanu zapasów poszczególnych produktów rolnych oraz stanu
     zapasów na dzień 1 maja 2004 r.;
   2) wielkości importu i eksportu produktów rolnych w ujęciu miesięcznym w
     okresie od dnia 1 maja 2003 r. do dnia 1 maja 2004 r.;
   3) okoliczności powstania zapasów produktów rolnych, a w szczególności, czy
     zapasy są wynikiem:
     a) wzrostu produkcji lub wzrostu sprzedaży na rynek krajowy lub wzrostu
       sprzedaży na rynek zagraniczny w stopniu co najmniej równym wzrostowi
       zapasów lub
     b) wzrostu zdolności produkcyjnej na skutek podjętych inwestycji, lub
     c)  zmian własnościowych polegających na połączeniu, podziale lub
       przekształceniu podmiotów będących właścicielami lub samoistnymi
       posiadaczami produktów rolnych, lub nabyciu przez te podmioty
       przedsiębiorstwa, lub
     d) zmian struktury towarowej produkcji, jeżeli zmiany te nastąpiły przed
       dniem 1 stycznia 2004 r.;
   4) wielkości posiadanych zapasów, które:
     a) zostaną wykorzystane w produkcji własnej przez podmiot składający
       pisemną informację do dnia złożenia informacji, nie później niż do dnia
       31 lipca 2004 r., lub
     b) zostały importowane w ramach kontyngentu taryfowego w rozumieniu
       przepisów ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz.U. z 2001
       r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.)[2] w celu zmniejszenia deficytu krajowego
       spowodowanego suszą, o ile pozwolenie na przywóz produktów na polski
       obszar celny uzależniono od złożenia kaucji, pod warunkiem że do dnia 31
       lipca 2004 r. zostały ostatecznie wykorzystane w produkcji krajowej, lub
     c) stanowią różnicę pomiędzy ilością zakupionych produktów w programach
       organizowanych przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych, w
       szczególności uczestniczenia w skupie produktów rolnych z dopłatami
       Agencji, w okresie od dnia 1 lipca 2003 r. do dnia 30 czerwca 2004 r., a
       średnią ilością zakupów dokonanych w ramach takich programów w okresach
       od dnia 1 lipca 2002 r. do dnia 30 czerwca 2003 r. i od dnia 1 lipca
       2001 r. do dnia 30 czerwca 2002 r., lub
     d) zostały wywiezione poza obszar celny Wspólnoty Europejskiej w okresie
       od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 31 lipca 2004 r. bez uzyskania
       jakiejkolwiek formy wsparcia eksportu określonej przepisami
       obowiązującymi w państwach członkowskich Unii Europejskiej, w
       szczególności refundacji wywozowych, lub
     e) uległy zniszczeniu, zepsuciu lub z powodu innych okoliczności nie mogą
     być wprowadzone na terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej.
2.  Przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność w zakresie produkcji,
  przetwórstwa lub obrotu produktami cukrowymi, składają, w terminie do dnia
  30 czerwca 2004 r., do dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze
  względu na ich siedzibę albo miejsce zamieszkania, pisemne informacje
  dotyczące:
   1) stanu zapasów produktów cukrowych na dzień 1 maja 2000 r., 1 maja 2001
     r., 1 maja 2002 r., 1 maja 2003 r. i 1 maja 2004 r., jeżeli na dzień 1
     maja 2004 r. stan zapasów każdego z tych produktów przewyższał 5 ton, z
     tym że:
     a) w przypadku produktów przetworzonych informacja dotyczy ilości cukru
       lub jego ekwiwalentu zawartego w tych produktach,
     b) w przypadku cukru i izoglukozy informacja dotyczy odrębnie ilości cukru
       i izoglukozy z podziałem na kwotę A i kwotę B cukru i izoglukozy oraz na
       cukier i izoglukozę poza tymi kwotami (cukier C i izoglukoza C);
   2) okoliczności powstania zapasów, a w szczególności:
     a) wzrostu produkcji lub wzrostu sprzedaży na rynek krajowy lub wzrostu
       sprzedaży na rynek zagraniczny w stopniu co najmniej równym wzrostowi
       zapasów, lub
     b) wzrostu zdolności produkcyjnej na skutek podjętych inwestycji, lub
     c) zmian własnościowych polegających na połączeniu, podziale lub
       przekształceniu podmiotu składającego informację lub nabyciu przez ten
       podmiot przedsiębiorstwa, lub
     d) zmian struktury towarowej produkcji lub receptury, lub
     e) zmian wielkości limitów A i B cukru oraz wielkości limitów A i B
       izoglukozy;
   3)  danych w zakresie:
     a) rocznej wielkości produkcji, przetwórstwa lub obrotu produktów
       cukrowych w okresie od dnia 1 maja do dnia 30 kwietnia roku następnego w
       latach 2000, 2001, 2002, 2003 - w przypadku przedsiębiorców prowadzących
       działalność w zakresie produkcji lub przetwórstwa produktów cukrowych, z
       tym że:
          - odnośnie produktów przetworzonych informacja dotyczy ilości cukru
           lub jego ekwiwalentu zawartego w tych produktach,
          - w przypadku cukru i izoglukozy informacja dotyczy odrębnie ilości
           cukru i izoglukozy z podziałem na kwotę A i kwotę B cukru i
           izoglukozy oraz na cukier i izoglukozę poza tymi kwotami (cukier C i
           izoglukoza C),
     b) wielkości miesięczne importu i eksportu produktów cukrowych w okresie
       od dnia 1 maja do dnia 30 kwietnia roku następnego w latach 2000, 2001,
       2002,  2003, z podziałem na państwa będące członkami Unii Europejskiej w
       dniu 30 kwietnia 2004 r., na państwa przystępujące do Unii Europejskiej
       z dniem 1 maja 2004 r. i na pozostałe państwa.
3. Przedsiębiorcy, którzy nie prowadzili działalności w zakresie produkcji,
  przetwórstwa lub obrotu produktami cukrowymi w całym okresie objętym
  obowiązkiem składania informacji, składają wyłącznie informacje dotyczące
  okresu prowadzonej działalności gospodarczej, z tym że przedsiębiorcy, którzy
  rozpoczęli działalność po dniu 1 maja 2003 r., składają informacje na
  pierwszy dzień każdego miesiąca lub na dzień poprzedni.
4.  Przedsiębiorcy, którzy rozpoczęli działalność w zakresie produkcji,
  przetwórstwa lub obrotu produktami cukrowymi po dniu 1 stycznia 2004 r.,
  składają informacje niezależnie od wielkości posiadanych zapasów tych
  produktów na dzień 1 maja 2004 r.
5. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia,
  wzory formularzy informacji, o których mowa w ust. 1 i 2, mając na względzie
  zapewnienie dokonania prawidłowej oceny stanu zapasów produktów rolnych
  i produktów cukrowych.

                                     Art. 4.
1. Dyrektorzy oddziałów terenowych Agencji przekażą wojewódzkim inspektorom
  Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej
  "Inspekcją", właściwym ze względu na siedzibę albo miejsce zamieszkania
  podmiotów, o których mowa w art. 3 ust. 1 i 2, dane uzyskane ze złożonych
  informacji w zakresie określonym w art. 3 w terminie:
   1) do dnia 31 lipca 2004 r. - w przypadku produktów cukrowych;
   2) do dnia  31 sierpnia 2004 r. - w przypadku produktów rolnych.
2. Prezes Agencji przekaże ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych
  zbiorcze dane uzyskane ze złożonych informacji, o których mowa w art. 3, w
  terminie:
   1) do dnia 28 lipca 2004 r. - w przypadku produktów cukrowych;
   2) do dnia 15 października 2004 r. - w przypadku produktów rolnych.

                                     Art. 5.
1. Posiadanie przez podmioty, o których mowa w art. 3 ust. 1, nadmiernych
  zapasów produktów rolnych w dniu 1 maja 2004 r. podlega opłacie.
2. Za nadmierny zapas produktów rolnych u danego podmiotu uznaje się zapas tych
  produktów, pomniejszony o ilości wynikające z art. 3 ust. 1 pkt 3 i 4, który
  na dzień 1 maja 2004 r. przekracza o co najmniej 10% średni stan zapasów tego
  podmiotu.
   
                                     Art. 6.
1. Wysokość opłaty za posiadanie nadmiernych zapasów określonych produktów
  rolnych na dzień 1 maja 2004 r. stanowi iloczyn ilości tych zapasów i stawki
  jednostkowej za dany produkt.
2. Dyrektor oddziału terenowego Agencji wydaje decyzję administracyjną w
  sprawie ustalenia wielkości nadmiernych zapasów produktów rolnych oraz
  wysokości opłaty od tych zapasów dla poszczególnych podmiotów, o których mowa
  w art. 3 ust. 1, i przekazuje kopię decyzji naczelnikowi urzędu skarbowego
  właściwemu ze względu na siedzibę albo miejsce zamieszkania podmiotu.
3. Prezes Agencji przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych
  wykaz podmiotów, w stosunku do których zostały ustalone wielkości nadmiernych
  zapasów produktów rolnych.
4. Opłata, o której mowa w art. 5 ust. 1, stanowi dochód budżetu państwa i
  podlega wpłaceniu na rachunek bankowy właściwego urzędu skarbowego w terminie
  3 miesięcy od dnia, w którym decyzja określona w ust. 2 stała się ostateczna.

                                     Art. 7.
Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze
rozporządzenia, wysokość jednostkowych stawek opłat za poszczególne produkty
rolne w złotych polskich na jednostkę wagową produktu, mając na uwadze przepisy
rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. a.

                                     Art. 8.
1. W przypadku ustalenia przez Komisję Europejską wielkości nadmiernych zapasów
  produktów cukrowych w skali kraju za nadmierne zapasy produktów cukrowych u
  przedsiębiorców, z zastrzeżeniem ust. 2, uważa się:
   1) zapasy, których stan na dzień 1 maja 2004 r., pomniejszony o ilości
     będące wynikiem okoliczności określonych w art. 3 ust. 2 pkt 2, przekracza
     o co najmniej 10% stan zapasów na dzień 1 maja 2003 r. - w przypadku
     przedsiębiorców, o których mowa w art. 3 ust. 2;
   2) zapasy, których stan na dzień 1 maja 2004 r., pomniejszony o ilości
     będące wynikiem okoliczności określonych w art. 3 ust. 2 pkt 2, przekracza
     o co najmniej 10% średni stan zapasów z dni, których dotyczy informacja, o
     której mowa w art. 3 ust. 3 - w przypadku przedsiębiorców, o których mowa
     w art. 3 ust. 3;
   3) stan zapasów w dniu 1 maja 2004 r. - w przypadku przedsiębiorców, którzy
     rozpoczęli prowadzenie działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub
     obrotu tymi produktami po dniu 1 kwietnia 2004 r.
2. W przypadku ustalenia przez Komisję Europejską wielkości nadmiernych zapasów
  produktów cukrowych w skali kraju za nadmierne zapasy cukru, fruktozy lub
  izoglukozy u przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie ich importu
  w celu wprowadzenia do obrotu uznaje się:
   1) zapasy tych produktów, których stan na dzień 1 maja 2004 r., przekracza
     średnią wielkość zapasów tych produktów na pierwszy dzień każdego miesiąca
     lub dzień poprzedni w latach 2002 i 2003;
   2) stan zapasów tych produktów na dzień 1 maja 2004 r. - w przypadku
     przedsiębiorców, którzy rozpoczęli tą działalność po dniu 1 stycznia 2004
     r.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 2, dyrektor oddziału terenowego
  Agencji, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę
  przedsiębiorcy, wydaje decyzję administracyjną w sprawie wielkości
  nadmiernych zapasów produktów cukrowych.

                                     Art. 9.
1. Przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność w zakresie produkcji,
  przetwórstwa lub obrotu produktami cukrowymi, są obowiązani wyeliminować na
  własny koszt nadmierne zapasy tych produktów z obszaru celnego Wspólnoty
  Europejskiej, w terminie i w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o
  którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. b.
2. Przedsiębiorcy, o których mowa w ust. 1, w terminie do dnia 31 lipca 2005
  r., składają do dyrektora oddziału terenowego Agencji, właściwego ze względu
  na siedzibę albo miejsce zamieszkania przedsiębiorcy, dokumenty
  potwierdzające wyeliminowanie nadmiernych zapasów produktów cukrowych z
  obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej.
3. Dokumentami, o których mowa w ust. 2, są:
   1) dokumenty eksportowe, w tym pozwolenia wywozu, określone w przepisach
     rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. b;
   2)  protokoły dotyczące denaturacji produktów cukrowych przeznaczonych na
     paszę dla zwierząt sporządzone przez autoryzowane zakłady zgodnie z
     rozporządzeniem Komisji EWG nr 100/72 z dnia 14 stycznia 1972 r.
     ustanawiającym szczegółowe zasady odnoszące się do denaturacji cukru
     przeznaczonego na paszę dla zwierząt (Dz.Urz. L 12 z 15.01.1972 r., z
     późn. zm.); denaturacja produktów cukrowych oraz sporządzenie protokołu
     odbywa się w obecności pracownika Inspekcji;
   3) protokoły dotyczące przetworzenia produktów cukrowych w sektorze
     paliwowym.
4. Przedsiębiorca, który w wymaganym terminie nie wyeliminował nadmiernych
  zapasów produktów cukrowych z obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej, podlega
  opłacie.
5. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze
  rozporządzenia, wysokość jednostkowych stawek opłat za poszczególne produkty
  cukrowe w złotych polskich na jednostkę wagową produktu, mając na uwadze
  przepisy rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. b.
6.  Dyrektor oddziału terenowego Agencji, właściwego ze względu na siedzibę
  albo miejsce zamieszkania przedsiębiorcy, w terminie do dnia 15 września
  2005 r., wydaje decyzje administracyjne w sprawie ustalenia wysokości opłaty,
  o której mowa w ust. 4, dla poszczególnych przedsiębiorców i przekazuje kopie
  decyzji naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu ze względu na siedzibę albo
  miejsce zamieszkania przedsiębiorcy.
7. Opłata, o której mowa w ust. 4, stanowi dochód budżetu państwa i podlega
  wpłaceniu na rachunek bankowy urzędu skarbowego, właściwego ze względu na
  siedzibę albo miejsce zamieszkania przedsiębiorcy, w terminie 30 dni od dnia
  doręczenia decyzji, o której mowa w ust. 6.

                                    Art. 10.
1. Kontrolę podmiotów w zakresie wykonywania obowiązków, o których mowa w art.
  3 i art. 9 ust. 2, wykonuje Inspekcja na wniosek właściwego organu Agencji.
2. Przy przeprowadzaniu kontroli, o której mowa w ust. 1, stosuje się
  odpowiednio przepisy ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej
  artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.)[3].
3. Organy przeprowadzające kontrolę, o której mowa w ust. 1, przekazują organom
  Agencji informacje o wyniku kontroli.
4. W przypadku stwierdzenia, że kontrolowany podmiot nie złożył w terminie
  pisemnej informacji w zakresie, o którym mowa w art. 3, organ
  przeprowadzający kontrolę powiadamia o tym naczelnika urzędu skarbowego, o
  którym mowa w art. 11 ust. 2.
5.  Ilekroć w przepisach odrębnych przewiduje się ograniczenia ilości kontroli
  przedsiębiorców, przepisy te nie mają zastosowania do kontroli
  przeprowadzanych na podstawie niniejszej ustawy.

                                    Art. 11.
1. Karze pieniężnej podlega ten, kto nie złożył w terminie, będąc do tego
  obowiązanym, pisemnej informacji w zakresie, o którym mowa w art. 3.
2. Karę pieniężną ustala, w drodze decyzji administracyjnej, naczelnik urzędu
  skarbowego właściwy ze względu na siedzibę albo miejsce zamieszkania podmiotu
  obowiązanego do złożenia informacji.
3. Kara pieniężna wynosi:
   1) 50% należnej opłaty za posiadanie nadmiernych zapasów produktów rolnych
     lub opłaty za niewyeliminowanie zapasów produktów cukrowych z obszaru
     celnego Wspólnoty Europejskiej;
   2)  3 000 zł - w przypadku gdy podmiot nie podlegał obowiązkowi uiszczenia
     opłaty za posiadanie nadmiernych zapasów produktów rolnych lub opłaty za
     niewyeliminowanie zapasów produktów cukrowych z obszaru celnego Wspólnoty
     Europejskiej.
4. Kary pieniężne stanowią dochód budżetu państwa i mają do nich zastosowanie
  przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz.U. Nr
  137, poz. 926, z późn. zm.)[4].

                                    Art. 12.
Do egzekucji:
   1) opłat, o których mowa w art. 5 ust. 1 i art. 9 ust. 4;
   2) kary pieniężnej, o której mowa w art. 11 ust. 1
- stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
   
                                    Art. 13.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej
informacje dotyczące nadmiernych zapasów produktów rolnych i produktów cukrowych
określone w rozporządzeniach, o których mowa w art. 1 pkt 1.

                                    Art. 14.
W ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji
niektórych rynków rolnych (Dz.U. Nr 42, poz. 386) po art. 53 dodaje się art. 53a
w brzmieniu:
      "Art. 53a. 1. Cukier C, izoglukoza C i syrop inulinowy C, wyprodukowane w
             roku rozliczeniowym 2003/2004, muszą zostać wywiezione poza obszar
             celny Wspólnoty Europejskiej w postaci nieprzetworzonej lub w
              wyrobach o zawartości cukru co najmniej 10% w przeliczeniu na
             cukier biały, w terminie do dnia 31 grudnia 2004 r., bez dopłat.
         2. Producent cukru, izoglukozy i syropu inulinowego ma obowiązek
           przedstawiania Agencji administracyjnych dokumentów celnych SAD w
           celu udowodnienia wykonania przepisu ust. 1. W przypadku wyrobów, o
           których mowa w ust. 1, w dokumencie SAD należy podać informację o
           zawartości cukru w tych wyrobach.
         3. Producent, który naruszył przepis ust. 1, obowiązany jest do
           wnoszenia opłaty sankcyjnej w wysokości wartości niewywiezionego
           poza obszar celny Wspólnoty Europejskiej cukru C, izoglukozy C w
           przeliczeniu na suchą masę albo syropu inulinowego C wyrażonego jako
           ekwiwalent cukru albo izoglukozy przez zastosowanie współczynnika
           1,9, licząc według ceny interwencyjnej cukru białego, o której mowa
           w art. 53 ust. 1 pkt 2.
         4. Opłaty sankcyjne, o których mowa w ust. 3, stanowią niepodatkowe
           należności budżetu państwa w rozumieniu art. 2 § 2 ustawy z dnia 29
           sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa.".
                                        
                                    Art. 15.
Ustawa wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa
w Unii Europejskiej.




_______________________________
[1]  Niniejszą ustawą zmienia się ustawę z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji  Rynku
 Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych.
 Dane  dotyczące  ogłoszenia  aktów  prawa  Unii  Europejskiej,  zamieszczone  w
 niniejszej  ustawie - z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa
 w  Unii Europejskiej - dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii
 Europejskiej - wydanie specjalne.
[2] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 2001
 r.  Nr  89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403,
 z  2002  r.  Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr  141,  poz.
 1178, Nr 169, poz. 1387, Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.
[3]  Zmiany  wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 2001 r. Nr 154,  poz.
 1802,  z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208,  poz.
 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386.
[4]  Zmiany  wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 1997 r. Nr 140,  poz.
 939,  Nr 160, poz. 1083, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 155, poz. 1014, z 1999
 r.  Nr  11, poz. 95, Nr 83, poz. 931 i Nr 92, poz. 1062, z 2000 r. Nr 86,  poz.
 960,  Nr  94,  poz. 1037, Nr 116, poz. 1216, Nr 120, poz. 1268 i Nr  122,  poz.
 1315,  z  2001  r. Nr 16, poz. 166, Nr 39, poz. 459, Nr 42, poz. 475,  Nr  110,
 poz.  1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 130, poz. 1452, z 2002 r. Nr 89,  poz.  804,
 Nr  113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271 i Nr 169, poz. 1387 oraz z 2003 r. Nr 130,
 poz. 1188, Nr 137, poz. 1302, Nr 170, poz. 1660 i Nr 228, poz. 2255 i 2256.

                                        

                                    Załącznik do ustawy
                                  z dnia 16 kwietnia 2004 r.
                              
                Stan zapasów produktów rolnych na dzień 1 maja 2004 r.,
               powyżej którego ich właściciele lub samoistni posiadacze
                 składają informację dotyczącą stanu tych zapasów

                                                                                 Wielkość
  Lp.     Kod CN                     Opis produktu rolnego                       zapasów,
                                                                                  powyżej
                                                                              których składa się
                                                                                informację

   1.    0201 30 00        Mięso z bydła, świeże lub schłodzone, bez kości        100 ton
   2.    0202 30 90        Mięso z bydła, zamrożone, pozostałe, bez kości            
                           (tj. bez ćwierci przednich całych lub pokrojonych         
                           na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka              
                           stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowanych"      100 ton
                           w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć
                           przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć
                           kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem
                           polędwicy, w jednym kawałku oraz rostbefu,
                           antrykotu i szpondru, kawałki)
   3.    0203 11 10        Mięso ze świń domowych, świeże lub schłodzone          100 ton
   4.    0203 21 10        Tusze i półtusze ze świń domowych, zamrożone           100 ton
   5.    0204 30 00        Tusze i półtusze z jagniąt, zamrożone                  10 ton
   6.    0204 43 10        Mięso jagnięce, bez kości, zamrożone                   10 ton
   7.    0206 29 91        Przepona gruba i przepona cienka z bydła,               5 ton
                           zamrożone, nie do produkcji wyrobów
                           farmaceutycznych
   8.    0402 10           Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w             
                           innej postaci stałej, o zawartości tłuszczu            50 ton
                           nieprzekraczającej 1,5% masy, niezawierające
                           dodatku cukru lub innego środka słodzącego
   9.    0402 21           Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w             
                           innej postaci, niezawierające dodatku cukru lub        50 ton
                           innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu
                           przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej
                           27% masy
  10.    0405 10           Masło naturalne otrzymane z mleka, o zawartości        50 ton
                           tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy
  11.    0405 90           Pozostałe masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje           
                           otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do             50 ton
                           smarowania, o zawartości tłuszczu 99,3% masy i
                           większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej
                           0,5% masy
  12.    0406              Sery i twarogi                                         50 ton
  13.    0703 20 00        Czosnek świeży lub schłodzony                           5 ton
  14.    0711 51 00        Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane                 
                           tymczasowo, nienadające się w tym stanie do            3 tony
                           bezpośredniego spożycia
  15.    1001              Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin)         1 000 ton
  16.    1002              Żyto                                                  1 000 ton
  17.    1003              Jęczmień                                              1 000 ton
  18.    1004              Owies                                                 1 000 ton
  19.    1005              Kukurydza                                             1 000 ton
  20.    1006 10           Ryż niełuskany                                         20 ton
  21.    1006 20           Ryż łuskany (brązowy)                                  20 ton
  22.    1006 30           Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet            20 ton
                           polerowany lub glazurowany
  23.    1006 40           Ryż łamany                                             20 ton
  24.    1007              Ziarno sorgo                                          1 000 ton
  25.    1008              Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej;            1 000 ton
                           pozostałe zboża
  26.    1101              Mąka pszenna lub z meslin                              200 ton
  27.    1102              Mąka ze zbóż innych, niż pszenica lub meslin           200 ton
  28.    1103              Kasze, mączki i granulki zbożowe                       200 ton
  29.    1104              Ziarna zbóż obrobione w inny sposób, z wyjątkiem          
                           ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe,         50 ton
                           miażdżone, płatkowane lub mielone
  30.    1107              Słód, nawet palony                                     30 ton
  31.    1108              Skrobie; inulina                                       100 ton
  32.    1509              Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale             3 tony
                           niemodyfikowane chemicznie
  33.    1510              Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane                
                           wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale              3 tony
                           niemodyfikowane chemicznie, włącznie z
                           mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami
                           lub frakcjami objętymi pozycją 1509
  34.    1517              Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z             3 tony
                           tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych,
                           lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z
                           niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub
                           oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516
  35.    1702 30 (1)       Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy        
                           lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy     3 tony
                           fruktozy
  36.    1702 40 (2)       Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie           
                           suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50%         3 tony
                           masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
  37.    1702 90 (3)       Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i         
                           innymi cukrami oraz mieszankami wyrobów cukrowych,      5 ton
                           zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy
  38.    2003 10 20        Grzyby z rodzaju Agaricus, tymczasowo                  10 ton
                           zakonserwowane, gotowane
  39.    2003 10 30        Pozostałe grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone         
                           lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem        10 ton
                           octowym
  40.    2008 20           Ananasy, inaczej przetworzone lub zakonserwowane,         
                           zawierające dodatek alkoholu, w bezpośrednich          10 ton
                           opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1
                           kg
(1) z wyjątkiem 1702 30 10
(2) z wyjątkiem 1702 40 10
(3) ograniczone do 1702 90 10, 1702 90 50, 1702 90 75, 1702 90 79